- Osoby, które wyjeżdżają poza terytorium Unii Europejskiej muszą pamiętać, że nie wolno przywozić z państw nie będących członkami UE żadnej żywności pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem specjalnych produktów dietetycznych przeznaczonych na użytek własny lub małych dzieci.
- Zakaz stosowany jest ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej, m.in. ASF i wynika z rozporządzenia (WE) nr 206/2009
- Funkcjonariusze celno-skarbowi konfiskują żywność pochodzenia zwierzęcego od osób przybywających zza wschodnich granic oraz kontrolują środki transportu do przewozu zwierząt z Rosji, Białorusi i Ukrainy.
ASF to groźna, zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. Wirus ASF nie jest dla człowieka groźny. Ale już niedojedzona kanapka wrzucona do kosza na parkingu, może stać się zarzewiem kolejnych zarażeń dzików czy trzody chlewnej na terenie całego kraju. Dziki podchodzą pod miejsca parkingowe i wyjadają pozostawiony przez ludzi pokarm. Także żywność (np. konserwy) wcześniej kupiona na terenie Unii Europejskiej i wywieziona za granicę podlega bezwzględnemu zakazowi przywozu na teren Wspólnoty.
Efekty działań kontrolnych
W 2017 r. w trakcie kontroli funkcjonariusze skonfiskowali ok. 212 ton produktów pochodzenia zwierzęcego. Maksymalne jednorazowo zatrzymano 2200 kg takich produktów w ruchu podróżnych. Kontroli i zatrzymywania produktów zwierzęcych dokonywano w portach lotniczych, portach morskich oraz urzędach pocztowych .
Służba Celno-Skarbowa wobec podróżnych łamiących zakaz wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego stosowała sankcje karne. W sumie 2017 roku nałożono na podróżnych 3397 mandatów karnych i wszczęto 47 postępowań karnych.
Kontrola środków transportu.
W ramach kontroli pojazdów powracających z państw trzecich po rozładunku zwierząt gospodarskich Służba Celno-Skarbowa w 2017 skontrolowała, na granicy 583 ciężarówki.